Полската енергийна компания PGNiG не планира да подписва нов дългосрочен договор

...
Полската енергийна компания PGNiG не планира да подписва нов дългосрочен договор
Коментари Харесай

PGNiG не планира да подписва дългосрочен контракт с Газпром

Полската енергийна компания PGNiG не възнамерява да подписва нов дълготраен контракт с " Газпром " за доставки на естествен газ в Полша. Това е съобщил шефът й Павел Маевски.

Текущият договор на PGNiG с " Газпром " (Ямалското споразумение), подписан през 2010 година, изтича в края на 2022 година.

Според Маевски, дълготрайните договори с " Газпром " няма да създадат природния газ по-евтин, а единствено ще повлекат след себе си взаимозависимост от Европа при доставките от Руската федерация.

Полша употребява към 20 милиарда куб. метра от синьото гориво на година. Изтичащият през 2022 година Ямалски договор планува опцията за доставки в Полша на до 10 милиарда куб. метра газ на година. Съгласно записаното в контракта правило  " вземи или заплати ", тя трябва да взема минимум по 8.7 милиарда куб. метра газ на година.

Във Варшава декларират, че са намерили опция да се откажат от съветския естествен газ за сметка на покупките на полутечен природен газ, който  се доставя в страната от Съединени американски щати и Катар и се регазифицира на терминала в Свиноуйсце. Полша разчита също по този начин и на доставки след завършването на  газопровода Baltic Pipe и от норвежкия шелф. Сред другите планове са уголемение на газохранилището, основаване на нов терминал за полутечен газ в Гданск и интерконнектори с Литва и Словакия, които би трябвало да позволят преноса на природен газ в двете посоки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР